Specialistmottagning för Ortopedi på Strandkliniken

Priser
Privatvård - en skattefri löneförmån

Vi har korta väntetider för operationer!

Vi är helt privata, det vill säga vi är inte landstingsanslutna eller anslutna till försäkringskassan (besöket och prover betalas av patienten själv eller arbetsgivaren eftersom det är en skattefri förmån).

Har du en privat sjukvårdsförsäkring är du välkommen efter kontakt med ditt försäkringsbolag.

Du får ett snabbt och personligt omhändertagande med utredning och behandling utan fördröjning och vid behov snar operation.

Vi utreder och behandlar kirurgiskt i lokalbedövning och/eller narkos:

 

Hand/Armkirurgi

Karpaltunnel

Mb Quervain's sjukdom

Ganglion/knölar hand/fot

Triggerfinger

Dupuytrens kontraktur

 

Ulnarisneuolys - armbåge

Olekranonbursit (studentarmbåge)

 
 
 

Fotkirurgi


Framfot - Hallux valgus

Framfot - Hallux rigidus

Framfot - Hammartå/klotår

Framfot - Morton's sjukdom

Exostoser i övrigt

Ganglion/knölar

 

Ledinjektioner - Kortison

Knä-Ledinjektion Hyaluronsyra

 

Du får tid för en konsultation på kliniken där du blir undersökt och får information, både skriftlig och muntligt, om operationen, tillvägagångssätt samt förväntat resultat.

Du får fylla i en Hälsodeklaration som du går igenom tillsammans med läkaren.

Ingrepp utförs i lokalbedövning och du kommer på återbesök en vecka efter operation för kontroll. (För Dupuytrens kontraktur kommer du på återbesök direkt nästa dag.)

Du kan därefter ha kontakt med vår ortoped telefonledes och du får återbesök så ofta det bedöms vara nödvändigt för kontroll och uppföljning.

Du kommer att träffa Fredrik Strömwall, Leg.läk, Specialist i Ortopedi/ortopedisk kirurgi. Utbildad på Karolinska Sjukhuset i Solna, senaste 5 åren sysslat med dagkirurgi på Täby och Järva Närsjukhus.

 

HALLUX VALGUS

Hallux valgus är ett tillstånd som drabbar framfoten. Stortån blir tilltagande sned och en knöl bildas vid stortåns grundled. Hallux valgus är är i första hand ärftlig och vanligare hos kvinnor. Tidigare har man ibland skyllt Hallux valgus på alltför trånga skor och andra yttre faktorer och man får nog mer besvär av exempelvis trånga/spetsiga skor men de är sällan själva orsaken.

Hallux valgus kan behandlas på olika sätt beroende på hur mycket besvär man har. Så länge besvären är måttliga kan man använda breda skor och inlägg mellan stor- och pektå. När det inte längre hjälper kan man operera tillståndet.

Hallux valgus operationen går ut på att ta bort knölen och räta ut stortån. Den görs antingen i narkos eller i fotbedövning och Du går hem samma dag. Du har ett förband på foten i 4 veckor och under denna tid får Du stödja på hälen. Vid återbesöket tas förbandet bort och Du får börja gå i vanliga skor.

Sjukskrivningstiden varierar beroende på vad man arbetar med, 2-6 veckor är normalt.

 

Hallux rigidus

Hallux rigidus, artros i stortåns innersta led. Hallux rigidus orsakas av att brosk
som normalt täcker benytorna i stortåleden har problem.
Hallux rigidus drabbar oftast män ofta har det uppkommit genom trauma. Hallux rigidus kan vara ärftlig och man har ofta besvär
på båda fötterna.

 

HAMMARTÅ

Drabbar oftast pektån men ibland flera tår. Vanligt i samband med Hallux Valgus. I början gör det ont i tåns grundled, sedan blir tån tilltagande böjd och inte sällan får man en ömmande förhårdnad på ovansidan av tån där den trycker mot skon.

I början kan man prova med en kortisoninjektion i grundleden och inlägg i skorna. Om besvären och smärtan blir för påfrestande kan man operera.

Vid operationen, som utförs i lokalbedövning, kortas tån (benet inuti tån) av något vid den böjda leden, tån rätas ut och fixeras med ett stift. Detta tas bort efter 3 veckor. Under dessa 3 veckor får Du belasta på hälen och när stiftet är borttaget får Du belasta hela foten.

Sjukskrivningstiden varierar beroende på vad man arbetar med, 2-6 veckor är normalt.

 

EFTER DIN FOTOPERATION

Efter operationen har Du ett stort förband på foten i 3-4 veckor beroende på vilken operation som gjorts. Under denna tid är det viktigt att iakkta några enkla förhållningsorder:

  • Högläge första 4-5 dagarna. Lägg upp foten på en stol när Du sitter och höj sängens fotända någon decimeter, exempelvis med ett par böcker under sängbenen. Detta motverkar svullnad och smärta och främjar läkningen.
  • Förbandet får inte bli fuktigt eller blött, då ökar risken för infektion i operationsområdet. Ha en plastpåse om när Du duschar. Skulle det ändå bli blött behöver det bytas och då ska Du i första hand kontakta oss.
  • Första dagarna behöver man ofta lite starkare värktabletter, recept på dem får Du innan operationen av Din operatör.
  • Du behöver en speciell sula att ha så länge Du har bandaget, Du får en rekvisition av operatören och sulan hämtas på närmaste ortopedverkstad. Du får stödja på foten i denna sula.
  • Om Du plötsligt får mer ont, feber eller sjukdomskänsla bör Du kontakta oss. Detsamma gäller om Du slår i foten eller om Du får andra bekymmer eller funderingar.

DUPUYTRENS KONTRAKTUR

Ett eller flera fingrar som inte går att räta ut.

Man har ett stramt bindvävsband på handflatesidan av fingret, vanligast på lill- och ringfingrarna men alla fingrar kan drabbas, även tummen.
Åkomman är ärftlig, relativt vanlig (c:a 20% av befolkningen drabbas) och beror på en ärrbildning i handflatan som ibland utlöses av skada men oftast hittar man inte någon yttre orsak.

I början kan man känna små förhårdnader i handflatan, dessa är ibland ömma. Vartefter blir förhårdnaderna till strama strängar och fingret blir mer och mer krökt.

Så länge handen fungerar och fingret/fingrarna inte är så krökta att de är i vägen varken kan eller ska man göra så mycket. Det finns en risk att man skyndar på ärrbildningen om man ”stretchar” fingret för mycket eller opererar för tidigt.
När fingret börjar vara i vägen kan man överväga behandling.
Denna består i antingen en operation där man avlägsnar det strama stråket eller en nyare metod som innebär en injektion med ett ämne (Xiapex) som ”löser upp” den strama strängen.

Bägge metoderna ger ungefär samma långtidsresultat men injektionsbehandlingen ger mindre risk för nervskador och oftast kortare rehabiliteringstid. Det finns en viss risk att åkomman återkommer oavsett metod.

Vi på Strandkliniken använder injektionsbehandlingen.
Det går till så att Du får Din injektion i lokalbedövning vid ett besök och Du behöver komma tillbaka dagen efter för att räta ut fingret, även detta i lokalbedövning om det behövs.
Sedan får Du träna Din hand efter ett särskilt schema och Du kan oftast återgå i arbete efter någon- till några dagar om Du inte har ett tungt manuellt arbete, då kan några veckors sjukskrivning bli aktuellt.

 

GANGLION

Ganglion är en vätskefylld knöl på handen eller foten.
Det kommer från en led eller senskida och innehåller en klar, geléaktig vätska.
Man vet inte varför dessa uppstår.
De är helt ofarliga och tas endast bort om man är besvärad av det, antingen för att det gör ont, sitter i vägen eller upplevs kosmetiskt besvärande.
De försvinner ibland av sig själva efter en tid, ibland spricker de om man råkar slå i handen/ganglionet. För det allra mesta ställs diagnosen utan röntgenundersökningar eller annan utredning.

De vanligaste ställena på handen är på ovansidan eller undersidan av handleden, i handflatan vid fingerbasen  och längst ut på fingertopparna. På foten är vanligaste lokalisationen fotryggen men många andra ställen kan förekomma.

Man kan prova att sticka hål på ganglionet och suga ut innehållet innan man beslutar om operation.
Risken att det kommer tillbaka är dock 50% efter punktion men om förändringen gör ont kan smärtan minska.

Operation sker oftast i lokalbedövning och tar allt mellan 15 och 30 minuter. Efter operationen får Du ett förband att ha i 2 veckor och efter fyra veckor får Du belasta handen fullt. Stygnen försvinner av sig själva och behöver således inte tas bort.

Det finns en relativt stor risk att de kommer tillbaka trots operation.

 

TENDINITIS NODOSA - TRIGGERFINGER

Triggerfinger innebär att ett eller flera fingrar (även tummen) fastnar i böjt läge.

Ibland gör det ont, både när fingret fastnar och när man rätar ut det. Ibland upplevs det bara som att fingret hoppar till vid böjning och sträckning och ibland är det svårt att böja fingret.

Man vet inte orsaken till åkomman men det är vanligare hos diabetiker och reumatiker.

Någon gång får man misstänka (över-) ansträngning som utlösande faktor.

Tillståndet beror på att det bildas en förtjockning på fingrets böjsena så senan inte längre kan glida fritt i sin skida. Förtjockningen fastnar under ett ligament i handflatan och fingret låses fast.

Man kan ställa diagnosen vid en klinisk undersökning, eller röntgen. Andra undersökningar är inte nödvändiga.

Behandlingen syftar till att få senan att glida fritt igen. Man kan börja med en kortisoninjektion i senskidan, det hjälper många men inte alla. Nästa steg i behandlingen är operation.

Vid operationen, som görs i lokalbedövning, gör man ett litet snitt i handflatan och delar på senskidan så senan glider fritt igen. Efter 5-6 dagar i förband får man använda handen igen men inte belasta fullt förrän stygnen är tagna efter 10-14 dagar.

Behov av sjukskrivning varierar beroende på vad man arbetar med.

 

 KARPALTUNNELSYNDROM

Karpaltunnelsyndrom är den vanligaste orsaken till att handen och fingrarna domnar. Det är vanligast hos kvinnor men män drabbas också.

Karpaltunneln är en bindvävstunnel på handflatesidan av handleden genom vilken fingrarnas böjsenor och medianusnerven passerar.

Medianusnerven går till pek- lång- och halva ringfingret och skickar också en gren till tummen. Om vävnaderna runt karpaltunneln ökar i tjocklek kläms nerven och de typiska symptomen uppstår:
Domningar i dessa fingrar på efternatten, när man anstränger handen och vid exempelvis cykling.
 
Man vet inte alltid orsaken till inklämningen men reumatiker och diabetiker drabbas oftare och även de som skadat handleden eller arbetar manuellt får det oftare än andra.

Det är också vanligt med besvär under och efter graviditet.

De vanligaste symptomen är domningar, stickningar och ibland smärta i handled och fingrar. Besvären kommer från början ofta på efternatten och handen är avdomnad när man vaknar.

Med tiden ökar besvären. Så länge de kommer och går kan man vänta med operation om man vill och står ut. Om en konstant känselnedsättng i fingrarna tillkommer ska man låta operera sin hand annars finns risk för bestående skador på nerven.

För att ställa diagnos behövs sällan mer än en klinisk undersökning och en beskrivning av besvären. Vid tveksamhet kan man mäta nervledningsfunktionen för att se om den är nedsatt, innan man beslutar om operation.

Operationen sker i lokalbedövning, handflatan öppnas och karpaltunnelns tak delas. Endast hudes sys ihop. För det mesta försvinner besvären redan när bedövningen släpper.

Om man har stora eller mer konstanta besvär innan operationen kan man uppleva en tilltagande förbättring med tiden och även en del pirr och tillfälliga udda sensationer när nerven så sakteliga vaknar till.

Efter operationen får Du ett förband att ha i en vecka, sedan kan Du minska ner förbandet själv. Stygnen tas efter 14 dagar och då behövs inte mer än ett plåster.

När stygnen är tagna får Du använda handen till allt utom att lyfta tunga saker och ta i kraftigt. När det gått sex veckor efter operationen får Du använda handen till allting.

De flesta upplever en svaghet i greppet under några månader men full styrka återkommer efter mellan tre och sex månader.

Sjukskrivningstid beror på vilken typ av arbete man har.

 

EFTER DIN HANDOPERATION

Det är viktigt att Du håller handen högt de första dagarna för att undvika svullnad. Svullnad ger sämre läkning, sämre funktion, mer smärta och gör det även svårare att komma igång.

Du kan palla upp handen med en kudde när Du sitter och hålla upp den mot bröstet när Du står och går. Du får INTE använda s.k. mitella eller på annat sätt hänga upp handen. Det ger relativt fort besvär med axel och armbåge och det är också lätt att Du slutar använda handen helt vilket inte är bra alls.

Gör arm- och handgymnastik flera gånger om dagen redan från början (Du får ett schema av oss). Du ska även använda handen och fingrarna till lättare saker men däremot inte lyfta tungt under längre eller kortare tid beroende på operation.

Förbandet får inte bli blött, då måste det bytas så snart det går annars finns risk för infektion.

När man duschar brukar det gå bra att ha en plastpåse om handen.

De  flesta handoperationer ger ingen stark smärta efteråt och det bruka räcka med Alvedon, Ipren eller motsvarande receptfria värktabletter om man behöver några alls.

Får Du plötsligt mera ont eller om Du får andra besvär ska Du kontakta oss. De flesta frågor går att lösa per telefon.

 

TRÄNING EFTER HANDOPERATION

Så länge Du har förbandet:

  1. Sträck upp händerna i luften. Knyt och sträck fingrarna. Ta ner händerna till hjärtnivå. Upprepa 10 gånger, 5 gånger per dag
  2. För fingertopparna mot tummen, en i sänder. Det är lite svårt första dagarna men går bättre och bättre. Detta kan/ska Du göra ofta.

 

När förbandet tagits av:

  1. Som ovan
  2. Som ovan
  3. Böj handleden uppåt, håll kvar i 10 sekunder när det ”tar stopp”, slappna av i 5 sekunder, upprepa med nedåtböjning av handleden. Upprepa 10 gånger.

 

Det kan strama i ärret från början men Du kommer att märka att det ganska fort blir bättre både med det och med rörligheten i handleden och fingrarna.
Ärret kan också vara ömt första tiden, det är helt normalt. Du kan massera och smörja med hudkräm så minskar dessa besvär.
Vid operationer i handflatan kan ärret se ut som om det spricker upp när stygnen tas men det är bara hudens hornlager som lossnar och inget att oroa sig för.

 

Upp

Tillbaka

Utskriftsvänlig sida

 

 

x233Startsidan
x233   Bröstförstoring
x233   Bukplastik (Tummy tuck)
x233   Fettsugning - SmartLipo
x233   Ögonlocksplastik
x233   Tune-Up efter graviditet
x233Mer ESTETISK PLASTIKKIRURGI
plastikkirurgiGynekologi, Gynkirurgi
bröstförstoringUrologi
bröstförstoringarÖron Näsa Hals
bröstförstoringarAllmänkirurgi
bröstförstoringarOrtopedi
MediSpaHuduppstramning Thermage CPT
Restylane, Perlane, SubQ, Botox Strandkliniken är rekommenderad och certifierad klinik av Q-MED för Restylane och Perlane.
Rynkor, Face-restyling
plastikkirurgiHudvård-Laserbehandling-IPL
x233Celluliter och Slankhet
x233Priser
x233Bilder
x233Vi på Strandkliniken
x233Kontakta oss/Karta till oss
 Du blir opererad inom 1 månad.

Kontakta oss
Strandvägen 7A
114 56 Stockholm
08 - 21 91 91

info@strandkliniken.seinfo@strandkliniken.se